Chirurgisch staal

Terug

Een groot deel van de piercingsieraden in ons winkel assortiment is gemaakt van de staallegering type 316L. 316L is de aanduiding voor het soort legering die de ASTM (American Society for Testing and Materials) eraan geeft. De L staat voor “low carbon” (laag koolstofgehalte). Dit lage koolstofgehalte zorgt ervoor dat, zelfs nadat het staal onder hoge temperaturen verwerkt is, zijn corrosiebestendigheid blijft behouden. Corrosiebestendig betekent dat het niet kan roesten. Dit type staal wordt in de volksmond chirurgisch staal genoemd, maar in feite is de juiste term “roestvrij staal“.

316L is een legering die voor het grootste gedeelte bestaat uit chroom, nikkel en molybdeen. Omdat deze legering nikkel bevat, mogen sieraden van dit materiaal alleen gedragen worden in reeds geheelde piercings.

De hoeveelheid nikkel die uit chirurgisch stalen sieraden mag vrijkomen is vastgelegd in de nikkelwetgeving. Deze hoeveelheid mag niet meer zijn dan 0,5 microgram per vierkante centimeter per week. Dit is om te voorkomen dat mensen een nikkelallergie opbouwen die kan resulteren in exceem. Vandaar dat we uitsluitend piercen met titanium om reacties van het lichaam en de huid te voorkomen.

De hoeveelheid chroom in het staal zorgt voor de corrosiebestendigheid. Deze vormt in aanraking met zuurstof een onzichtbare laag van chroomoxide. Deze is ondoordringbaar voor water of lucht en voorkomt daarmee dat het materiaal gaat roesten. Deze laag is heel dun, maar mocht het beschadigen (door bijvoorbeeld krassen), dan herstelt het zich vanzelf weer zeer snel. Dit effect noemt men passivatie. Het laagje wordt daarom ook wel de “passivatielaag” genoemd.