Hoorn en been

Terug

Van de hoorns en het bot van de Aziatische waterbuffel worden sieraden gemaakt. Het vlees van de buffel wordt als voedsel gebruikt en de overblijfselen, het hoorn en het been, worden ook benut en bewerkt tot sieraden. Het dier wordt dus niet gedood voor de sieraden.

De meeste van onze sieraden komen uit Indonesië, waar het hoorn en been met de hand wordt bewerkt tot prachtige sieraden.

Hoorn en been zijn beide poreuze, natuurlijke materialen en daarom niet geschikt voor vers opgerekte oorlellen. Draag ze dus pas als je oorlellen aan hun nieuwe maat gewend zijn. Wat prettig is aan het poreuze, natuurlijke materiaal is dat het “ademt”. Tunnels in je oor kunnen onaangenaam gaan ruiken. Met organisch materiaal heb je daar vrijwel geen last van.

Natuurlijk moet je de sieraden wel schoonmaken. Haal het sieraad uit je oor en maak het voorzichtig schoon met een klein beetje neutrale zeep. Maak het niet te nat. Om je sieraden mooi te houden kun je ze het beste behandelen met olie, zoals bijvoorbeeld tea tree olie of jojoba olie. Op deze manier gaan ze langer mee. Wees dus voorzichtig met je sieraden en ga er niet mee douchen of zwemmen. Ze kunnen er dof van worden en uiteindelijk zelfs barsten.

Over het algemeen is hoorn zwart van kleur en soms met bruintinten. Vaak is het puntje van de hoorn van de buffel lichter van kleur, waardoor je mooie bruin-schakeringen in het zwart kan aantreffen als dat gedeelte is gebruikt voor het sieraad. Been is vanzelfsprekend altijd wit van kleur.