Vochtbultjes en kraakbeen-tips

EERSTE HULP BIJ VOCHTBULTJES & KRAAKBEEN-TIPS

Bij een nieuwe kraakbeenpiercing ontstaat in veel gevallen een klein vochtbultje. Erg vervelend, maar gelukkig te verhelpen! Een kraakbeenbultje is in de meeste gevallen een kleine bacteriële ontsteking, en kan worden veroorzaakt door teveel druk bij het slapen, of slechte verzorging. Hierbij tips en tricks om vochtbultjes te voorkomen, en te verhelpen!

  • Probeer niet op je piercing te liggen tijdens je slaap. Ook niet als je piercing ‘genezen’ aanvoelt. Je vers gezette piercing is erg fragiel, en kan het gewicht van je hoofd de hele nacht niet aan. Naast vochtbultjes kan de druk ook scheefgroei van de piercing veroorzaken, en dit is erg moeilijk terug te draaien. Ben je een wilde slaper en lukt het niet om niet op je piercing te liggen? Overweeg om een reiskussen, of een ander kussen met een gat erin aan te schaffen. Als je je oor in het gat van het kussen kan leggen staat er geen druk op, en is je piercing een stuk blijer!
  • Laat het sieraad veranderen naar een (andere maat) staafje. Een ringetje kan veel druk geven bij het slapen, en beweegt veel meer dan een staafje. In sommige gevallen helpt het dus om je sieraad om te wisselen naar een staafje. Als je al een staafje hebt, zou het kunnen dat deze te lang of te kort is. Een sieraad moet altijd ruimte hebben om te zwellen, maar moet ook niet zo lang zijn dat je er makkelijk aan blijft haken. Laat je piercing altijd wisselen door de piercer, doe dit niet zelf. Wisselen is een priegelwerk, en zelf creëer je vaak meer schade.
  • Maak het twee keer per dag schoon met een zoutoplossing. Zoutoplossing ontsmet niet alleen het wondje, maar droogt ook uit. Naast de schoonmaakspray die wij verkopen kun je ook proberen zelf (zee)zoutoplossing te maken, en je oor hierin te laten weken. Op die manier droogt het bultje nog sneller uit. Doe dit niet vaker dat 1 keer per dag, en alleen als je last hebt van een geïrriteerde piercing of een vochtbultje. Teveel uitdrogen kan ook tegendraads werken.
  • Probeer onze antibacteriële spray. In deze spray zit een heel klein percentage alcohol en chloorhexidine, en is daarom wat sterker dan alleen de zoutoplossing.
  • Probeer een Silicone Healing Discs (ofwel: no pull disc). Het plaatsen van een silicone disc helpt de druk te verdelen, en is minder scherp voor de wond. Zorg wel dat je deze discs goed schoonhoud, er blijft immers veel sneller viezigheid achter zitten dan bij een standaard piercing. Als je piercing nog een open wond is, of er vaak pus uitkomt is een healing disc dus geen goed plan. Ook moet er gezorgd worden dat het sieraad, met de discs, nog steeds genoeg ruimte heeft. Laat de disc dus altijd plaatsen bij je piercer.
  • Een goede genezing hangt altijd samen met je algemene gezondheid. Door genoeg water te drinken en gezond is je huid gezonder, en genees je sneller. Zorg dus goed voor jezelf!

Als je je piercing al een langere tijd hebt, en last blijft houden van een bultje is het mogelijk dat het littekenweefsel is geworden. Mocht dit zo zijn moet het in veel gevallen door de huisarts verwijderd worden. Mensen met een donkere huid hebben sneller kans op deze zogenaamde keloids. Wacht dus niet te lang met het behandelen van je kraakbeenpiercing als je merkt dat er een bultje ontstaat.

Een vochtbultje wordt vaak verward met een kraakbeenontsteking. Een ontsteking moet echter anders behandeld worden dan alleen een vochtbultje. Heb je last van overmatige zwelling, overgevoeligheid, extreme roodheid en pus uit de wond? Neem dan gelijk contact op met de piercer, of de huisarts. In de meeste gevallen moet het sieraad gewisseld worden voor een langer sieraad, en is er een antibioticakuur nodig. Haal het sieraad er niet uit, om inkapseling van een ontsteking te voorkomen.

Bij Queen of Rings krijg je 9 maanden gratis verzorging en advies. Dit houdt in dat je altijd langs mag komen om je piercing na te laten kijken. In een geval van een ontsteking of keloid zullen we je doorverwijzen naar je huisarts. Je bent bij ons altijd welkom voor advies!